SS Datapalvelu

Ajankohtaista


f-secure uusi logo

F-Secure Internet Security EOL -tiedote

Vanhan tilauskoodipohjaisen F-Secure Internet Security -tuotteen tuki päättyy 30.11.2023.

1.12.2023 jälkeen F-Secure ei enää tarjoa suojauspäivityksiä kyseiseen tuotteeseen.

Vanhan F-Secure Internet Security -tuotteen voi päivittää maksutta F-Secure Total -versioon seuraamalla F-Securen käyttöliittymän antamia ohjeita, kun päivitys on saatavilla.

Lisätietoja aiheesta löydät tästä linkistä.


Suomessa vakava Microsoft 365 tietomurtojen aalto – varo turvapostilta näyttäviä sähköposteja

Kyberturvallisuuskeskus on julkaissut keltaisen varoituksen suomalaisiin kohdistuvasta tietojenkalastelusta, jossa hyödynnetään turvaposteilta näyttäviä sähköposteja. Sähköpostiviesti on väärennetty muistuttamaan aitoa yleistä turvapostiratkaisua, mutta siellä oleva linkki ohjaa verkkorikollisten hallussa olevalle sivustolle.

Käyttäjät pyritään saamaan kirjautumaan sivulle Microsoft-tilillä. Näin rikolliset yrittävät kalastaa yritysten Microsoft 365 -tilien salasanoja. Kaapattuja tilejä käytetään uusien tietojenkalasteluviestien lähettämiseen sekä sisäisesti että muihin organisaatioihin.

Aito turvaposti ei pyydä avatessa Microsoft 365 -tilin käyttäjätunnusta ja salasanaa. Jos epäilet viestin aitoutta, älä vastaa viestiin vaan pyri selvittämään asia jollain muulla tavalla – esimerkiksi puhelu tai pikaviesti.

Kyberturvallisuuskeskus suosittelee organisaatioille monivaiheisen tunnistautumisen käyttöönottoa sekä henkilöstön koulutusta rikollisten kirjautumisyritysten estämiseksi.


Microsoft tukkii vanhan ”porsaanreiän”, jonka avulla on voinut päivittää Windows 11:n lähes ilmaiseksi

Microsoftin virallinen päivitystarjous päättyi heinäkuussa 2016. Käyttäjät ovat siitä huolimatta voineet hyödyntää vanhoja Windows 7:n tai 8.1:n tuoteavaimia jopa uusimman Windows 11:n päivittämiseen.

Asiaan on kuitenkin tulossa muutos. Uusimman Windows 11 Canary -koontiversion myötä aktivointi ei enää onnistu Windows 7:n tai 8.1:n lisenssiavaimella. Lisäksi Windows 7:n tai Windows 8.1:n tuoteavaimilla ei voi enää päivittää maksutta edes Windows 10:een.

Windows 10 -käyttäjä voi yhä päivittää käyttöjärjestelmän maksutta uusimpaan Windows 11:een.


Apple iPhone 15 julkaisu lähestyy

Apple julkaisee uuden iPhone-mallistonsa 12. syyskuuta 2023. Puhelimessa odotetaan olevan USB-C -latausliitäntä, joka olisi ensimmäinen USB-C liittimellä varustettu iPhone-malli. Apple vastusti muutosta viimeiseen saakka, mutta joutui taipumaan EU:n vaatimuksiin. EU:ssa on astumassa voimaan laki, joka yhdenmukaistaisi laturit vuoteen 2024 loppuun mennessä.

Uudet iPhone 15 -mallit tulevat myyntiin arviolta 22. syyskuuta.


Tietokoneeni kysyy BitLocker-palautusavainta, mikä on BitLocker?

Silloin tällöin meille on tullut vastaan tapauksia, joissa tietokone kysyy käynnistyessään BitLocker-palautusavainta. Yleensä näissä tapauksissa käyttäjällä ei ole aavistustakaan, mikä BitLocker on, miten se on mennyt päälle ja ennen kaikkea mikä se palautusavain on.

Tiivistettynä, BitLocker on Microsoftin kehittämä tallennusmedioiden salaustekniikka, jolla voidaan salata arkaluontoisia tietoja sisältävä tallennusmedia jotta sitä ei pääse lukemaan ilman palautusavainta. Tällöin tiedostoihin ei pääse käsiksi kukaan muu kuin palautusavaimen omistaja. Palautusavain on uniikki 48-numeroinen salasana.

Missä tilanteissa BitLocker salaa tallennusmedian automaattisesti?

Internetin keskustelupalstoilla on kirjoiteltu tilanteista, joissa tallennusmedia on BitLocker-salattu ilman käyttäjän suostumusta. BitLocker voi mennä itsestään päälle mikäli tietokoneessa täyttyvät seuraavat ehdot:

 • TPM 2.0 ja Secure Boot päällä
 • Tuki Modern Standby -ominaisuudelle
 • Kirjauduttu sisään yrityksen tai oppilaitoksen Azure AD -tilillä tai henkilökohtaisella Microsoft-tilillä (Windows 10 Home -järjestelmissä Microsoft-tiliä ”tyrkytetään” käyttäjälle ja Windows 11 Home -järjestelmissä se on pakollinen käyttöönoton yhteydessä)

Erityisesti uusissa tietokoneissa kaksi ensimmäistä ominaisuutta löytyy vakiona ja ne on kytketty päälle tehtaalta lähtiessä. Huomaa kuitenkin, että valmistajat eivät toimita tietokoneita valmiiksi salattuina.

Miten tarkistan, onko BitLocker käytössä?

 • Avaa Käynnistä-valikko
 • Kirjoita hakukenttään ”Hallitse BitLockeria” ja paina Enter

Miksi tietokoneeni kysyy palautusavainta?

Normaalisti BitLocker-palautusavainta ei kysytä jokaisella käynnistyskerralla.

Kun tietokone on mennyt BitLocker-palautustilaan (BitLocker recovery), niin silloin jotain muutoksia on tapahtunut laitteisto- tai ohjelmistotasolla, kuten esim. BIOS-päivitys.

Mistä löydän BitLocker-palautusavaimen?

Jos olet tilanteessa, että et ole tietoisesti laittanut BitLockeria päälle, niin etsintäjärjestys olisi seuraavanlainen:

 • Henkilökohtainen Microsoft-tili
  Mikäli tietokoneesi on yhdistetty Microsoft-tiliin, niin palautusavainta voit etsiä osoitteesta: https://aka.ms/myrecoverykey
 • Yrityksen tai oppilaitoksen Azure AD -tili
  Mikäli tietokoneesi on yhdistetty Azure AD -tiliin, niin voit yrittää etsiä palautusavainta osoitteesta: https:/aka.ms/aadrecoverykey
  Huomaa, että joissakin tapauksissa palautusavaimen näkee vain kyseisen organisaation järjestelmänvalvoja/IT-tuki, johtuen erilaisista suojauskäytännöistä.
  Jos näin on, ota yhteyttä organisaatiosi IT-tukeen.
 • Etsi paperia
  Jos olet tietoisesti itse laittanut BitLockerin päälle niin voi hyvin olla, että olet tulostanut palautusavaimen paperille ja sen jälkeen laittanut sen hyvään talteen.
 • USB-tallennusmedia
  Sama juttu tässä, jos olet itse laittanut BitLockerin päälle. Se voi olla tallennettuna ulkoiselle USB-tallennusmedialle txt-tekstitiedostoon.

Entä jos en löydä palautusavaintani?

Tässä tapauksessa meillä on sekä hyviä että huonoja uutisia:

 • Huonot uutiset ovat, että olet tässä vaiheessa menettänyt kaiken tallennusmediallasi olevan sisällön, niitä ei voida palauttaa millään keinolla. Toivottavasti varmuuskopiot ovat olleet ajan tasalla!
 • Hyvät uutiset ovat, että tietokoneen saa takaisin käyttökuntoon alustamalla tallennusmedian tyhjäksi ja asentamalla siihen käyttöjärjestelmän uudelleen. Tämä siis tarkoittaa, että kaikki tiedot menetetään, mutta ne on menetetty joka tapauksessa.

Apple julkisti iOS 17 -käyttöjärjestelmän – tuki päättyy osasta iOS 16:ta tukevista laitteista

Apple julkisti virallisesti WWDC-tapahtumassaan iOS 17 -käyttöjärjestelmän, jonka odotetaan ilmestyvän syksyllä seuraaville laitteille:

 • iPhone 14
 • iPhone 14 Plus
 • iPhone 14 Pro
 • iPhone 14 Pro Max
 • iPhone 13
 • iPhone 13 mini
 • iPhone 13 Pro
 • iPhone 13 Pro Max
 • iPhone 12
 • iPhone 12 mini
 • iPhone 12 Pro
 • iPhone 12 Pro Max
 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro
 • iPhone 11 Pro Max
 • iPhone XS
 • iPhone XS Max
 • iPhone XR
 • iPhone SE (2. sukupolvi tai uudempi)

Tämä tarkoittaa, että iOS 16 -käyttöjärjestelmää ajavat iPhone 8, iPhone 8 Plus sekä iPhone X jäävät tuen ulkopuolelle.

Vastaavasti iPadOS 17 on tulossa seuraaville laitteille:

 • iPad Pro (2. sukupolvi tai uudempi)
 • iPad Air (3. sukupolvi tai uudempi)
 • iPad (6. sukupolvi tai uudempi)
 • iPad mini (5. sukupolvi tai uudempi)

Tuen piiristä putoavat mm. ensimmäisen sukupolven iPad Pro-tabletit sekä viidennen sukupolven iPad-tabletit.


”Sininen kuolemanruutu” iski HP OfficeJet 9020e -sarjan tulostimiin – korjausta saadaan vielä odottaa

Aiemmin tässä kuussa julkaistu HP:n viallinen ohjelmistopäivitys OfficeJet 9020e -sarjan monitoimilaitteisiin on muuntanut joillakin käyttäjillä ympäri maailmaa laitteen toimintakelvottomaksi. Käyttäjille näkyvässä virheilmoituksessa tulostimen näyttö menee siniseksi ja näyttää virhekoodin ”83C0000B”.

Jos saat kyseisen virheilmoituksen, ota yhteyttä HP:n asiakastukeen.

Jos et ole vielä saanut virheilmoitusta, suosittelemme poistamaan automaattiset ohjelmistopäivitykset HP-tulostimen asetuksista siihen asti, kunnes korjaava ohjelmistopäivitys on julkaistu.


Zyxel-palomuureissa kriittisiä haavoittuvuuksia

Zyxel on julkaissut korjauspäivitykset kahteen kriittiseen haavoittuvuuteen, jotka voivat mahdollistaa hyökkääjän ajamaan haitallista koodia laitteilla tai aiheuttamaan palvelunestotilan laitteelle. Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan heille on tullut tietoon tapaus, jossa haavoittuvuutta on käytetty hyväksi Suomessa.

Suosittelemme päivittämään laiteohjelmiston (firmware) versioon ZLD V5.36 Patch 2 ja ZyWALL/USG sarjan laitteilla versioon ZLD V4.73 Patch 2 mahdollisimman pian.

Haavoittuvat laitteet ja niiden ohjelmistoversiot:

 • ATP sarja: ZLD V4.32 – V5.36 Patch 1
 • USG FLEX sarja: ZLD V4.50 – V5.36 Patch 1
 • USG FLEX50(W) / USG20(W)-VPN: ZLD V4.25 – V5.36 Patch 1
 • VPN sarja: ZLD V4.30 – V5.36 Patch 1
 • ZyWALL/USG sarja: ZLD V4.25 – V4.73 Patch 1

Windows 10 Logo

Windows 10:n kehittäminen lopetettu, Microsoft vahvistaa

Microsoft on vahvistanut, että Windows 10 -käyttöjärjestelmään ei tule jatkossa uusia ominaisuuksia, joten Windows 10 22H2 on viimeinen ominaisuuspäivitys. Windows 10 saa kuitenkin jatkossa tietoturvapäivityksiä ja bugikorjauksia 14. lokakuuta 2025 saakka, jonka jälkeen käyttöjärjestelmän tuki päättyy.


f-secure uusi logo

F-Securen tuki Windows 7 -käyttöjärjestelmälle päättyi 14.8.2023

F-Secure lopettaa Windows 7 -käyttöjärjestelmän tuen 14. elokuuta 2023. Tuen päätyttyä F-Secure ei voi taata tietokoneesi turvallisuutta vaikka siihen olisi asennettu F-Securen tuotteita. Tämän vuoksi suosittelemme päivittämään uudempaan käyttöjärjestelmään tai ostamaan uuden tietokoneen, jossa on Windows 10 tai uudempi.


Y-Cam asiakkaille tiedoksi

Y-Cam palvelu päättyy 3. lokakuuta 2023. Tämä tarkoittaa, että Y-Cam kamerat eivät enää tarjoa livekuvaa eikä tallennusta ja liikkeentunnistusta. Pahoittelemme tästä asiakkaillemme aiheutuvaa haittaa.


Tiedote M.2 NVMe SSD-levyjen takuukäytännöstä

Louhintatrendin vuoksi tarkistamme huoltoon toimitetut levyt. Mikäli Terabytes Written -arvo ylittää valmistajan suosituksen, emme vaihda levyä uuteen tai huolla sitä.


Tarkista tämä asetus Windows 11 -käyttöjärjestelmästä – voit saada jopa 10 % lisää pelisuorituskykyä

Windows 11 -käyttöjärjestelmän Muistin eheys -toiminto voi heikentää pelisuorituskykyä jopa 10 %. Toiminnon voi kytkeä pois päältä seuraavasti:

 • Avaa Windowsin suojaus
 • Valitse Laitteen suojaus ja sen jälkeen Ytimen eristyksen tiedot
 • Ota Muistin eheys -toiminto pois päältä klikkaamalla sen valintanappia
 • Käynnistä tietokone uudelleen

Huom.! Muistin eheys -toiminto on oletuksena pois päältä Windows 10 -järjestelmissä.


Chrome-selaimen uusi Muistinsäästö-ominaisuus voi hävittää tallentamattomia tietoja

Chrome-selain päivittyi 110-versioon Windowsissa, Macissa ja Linuxissa, joka tarjoaa uutena toimintona Muistinsäästö-ominaisuuden. Selain on pitkään tunnettu muistisyöppönä. Uusi Muistinsäästö-ominaisuus pyrkii vähentämään muistinkäyttöä, selain vapauttaa muistia muista kuin parhaillaan aktiivisesta olevasta välilehdestä. Ei-aktiiviset välilehdet avataan uudestaan kun käyttäjä palaa niihin.

Tämä ominaisuus ei kuitenkaan ota kaikkea huomioon ja saattaa johtaa tallentamattomien tietojen menetykseen joissakin tapauksissa. Muistinsäästö-ominaisuus on oletuksena päällä. Jos haluat ottaa toiminnon pois päältä, klikkaa Chrome-selaimen oikean yläkulman kolmen pisteen valikkoa, valitse Lisää työkaluja -> Suorituskyky. Täältä löydät valintanapin toiminnon kytkemiseksi päälle tai pois. Voit myös halutessasi lisätä verkko-osoitteita, jotka suljetaan muistinsäästön ulkopuolelle.

chrome muistinsaastaja


Windows 8.1 -käyttöjärjestelmän tuki on päättynyt

Windows8-1

Windows 8.1 -käyttöjärjestelmän tuki päättyi 10. tammikuuta 2023, joten Microsoft ei enää tarjoa suojauspäivityksiä eikä teknistä tukea kyseistä Windows-versiota käyttäville tietokoneille. Päivitämme yhteensopivat tietokoneet Windows 10 -käyttöjärjestelmään edulliseen hintaan! Tuo tietokoneesi meille huoltoon!

Office 2013 -ohjelmien tuki päättyi 11. huhtikuuta 2023.


Windows Server 2012 / 2012 R2 tuen päättyminen

valmistaja microsoft logo

Windows Server 2012 ja 2012 R2 -palvelinkäyttöjärjestelmien jatkettu tuotetuki päättyy 10. lokakuuta 2023. Tämän jälkeen Microsoft ei enää tarjoa näille järjestelmille tietoturvapäivityksiä, minkä vuoksi on välttämätöntä päivittää järjestelmät uuteen versioon, jotta tiedot ja sovellukset ovat turvassa jatkossakin.


Uudet vuoden 2023 kalenterit

Uudet vuoden 2023 kalenterit ovat saapuneet! Voit tarkastella Ajaston ja CC Kalentereiden malleja tästä linkistä.


3G-verkkojen alasajo

dna elisa telia

Teleoperaattorit DNA, Elisa ja Telia ovat ilmoittaneet sulkevansa omat 3G-verkkonsa vuoden 2023 loppuun mennessä.

Tämä tarkoittaa sitä, että jos päätelaitteesi ei tue 4G:tä tai 5G:tä, niin se pudotetaan 2G-verkkoon.

Varmista päätelaitteesi yhteensopivuus 4G- ja 5G-verkkojen kanssa hyvissä ajoin ennen alasajoa.


Uudet Samsung Galaxy S22-sarjan puhelimet & Galaxy Tab S8-sarjan tabletit nyt saatavilla!

Tutustu uusiin laitteisiin alla olevista linkeistä:


UUTUUS! Samsung Galaxy Tab A8

Nyt esittelyssä uusi Samsung Galaxy Tab A8, joka on A-sarjan tähän mennessä tehokkain tabletti. Ohuessa ja kevyessä Galaxy Tab A8:ssa on vaikuttava näyttö, se on tehokas ja suorituskykyinen ja se sopii koko perheen käyttöön.

 • Suuri 10,5″ näyttö ja ohuet kehykset takaavat suuremmat kokemukset
 • Tyylikäs muotoilu ja upeat värit
 • Samsung Galaxy Kids turvallista ja hauskaa oppimista varten
 • Pitkään kestävä akku, tuki pikalataukselle
 • Saatavilla myös 4G-malli
 • 32 Gt muistia, voidaan laajentaa 1 Tt microSD-kortilla
Galaxy Tab A8 on monien suosikki. Se on vain 6,9 mm paksu ja 508 g painoinen, joten voit nauttia viihteestä missä tahansa suurella näytöllä. Värivaihtoehdot ovat Gray, Silver ja Pink gold. Suuren 10,5” näytön ja äärimmäisten ohuiden kehysten ansiosta elokuva- ja pelikokemuksista tulee mahtavia, ja videoneuvotteluista sekä luennoista saa enemmän irti. Dolby Atmos -tekniikkaa käyttävät Quad kaiuttimet tarjoavat elokuvateatterimaisen mahtavaa, syvää ja tasapainoista ääntä.

Uusi suoritin takaa tehon ja nopeuden. Sovellukset toimivat nopeasti ja saumattomasti. Pelit toimivat nykimättä. Tehokkaan akun ansiosta voit luoda paljon ja katsoa pitkään, tunti tunnin jälkeen. Sen voi tietenkin myös pikaladata.

Valitsemalla 4G (LTE) -mallin voit muodostaa joustavan yhteyden mobiiliverkkoon missä ikinä oletkin. Galaxy Tab A8:ssa on 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa – ja sitä voi lisätä 1 teratavun microSD-kortilla.

Samsung Galaxy Tab A8 tarjoaa aina uudenlaisia mahdollisuuksia. Multi-Active-Window’n avulla voit tehdä asioita toisen lomassa, esimerkiksi jatkaa elokuvan katselua samalla, kun selaat verkkoa. Screen Recorderin avulla voit helposti tallentaa oppitunnit, luennot tai pelisessiot.

Samsung Galaxy Kids on pienten suosikki. Se sisältää pedagogisia, hauskoja ja fiksuja sovelluksia. Lapset ovat turvallisessa ympäristössä, jossa he eivät pääse näkemään sopimatonta sisältöä tai käyttämään sinun sisältöäsi. Samalla voit vanhempana myös helposti pitää silmällä, miten kauan lapsi käyttää tablettia ja mitä sovelluksia hän käyttää.

Galaxy Tab A8:n Samsung Knox -tietoturva-alusta on integroitu sekä ohjelmisto- että laitteistotasolle, joten voit nauttia viihteestä rauhallisin mielin.

Samsung Galaxy Tab A8 tekniset tiedot:

NÄYTTÖ10.5″ WUXGA+ TFT (1920X1200) 216PPI, 60Hz
SUORITINUniSOC T618 2×2,0GHz+6×2,0GHz
MITAT6,9 mm 508 g (Wi-Fi/LTE)
KAMERATaka: 8 MP F Etu: 5 MP
MUISTI32 Gt
VERKKO4G + Wifi / Wifi
LIITÄNNÄTUSB TYPE-C 2,0, 3,5 MM STEREO
AKKU7,040 mAh
VÄRITGray, Silver ja Pink gold
MUUTAQuad speakers with Dolby Atmos

Lisätietoja tästä linkistä


Log4j-komponentissa kriittinen Log4shell-haavoittuvuus

Log4j-komponentista on löydetty kriittinen haavoittuvuus, jonka avulla hyökkääjän on mahdollista suorittaa etänä mielivaltaisia komentoja sovelluspalvelimelle. Log4j-komponentti on todella laajasti käytössä suosituissa sovelluksissa. Haavoittuvuutta käytetään aktiivisesti hyväksi.

Apache on julkaissut version log4j-2.17.1, jossa haavoittuvuus on korjattu. Suosittelemme organisaatioita selvittämään, onko niillä Log4j-komponenttia käytössä ja ylläpitäjien tulisi asentaa päivitys mahdollisimman pian.

Haavoittuvien sovellusten lista ja niiden päivitystilanne löytyy tästä linkistä.


Internet Explorer 11 -selaimen tuki päättyy

Sivustomme ei enää tue Internet Explorer 11 -selainta. Jos kohtaat ongelmia sivustollamme, suosittelemme käyttämään alempana mainittujen selaimien uusimpia versioita parhaimman käyttökokemuksen saavuttamiseksi.

Tuetut selaimet (2 viimeisintä versiota):

 • Chrome
 • Firefox
 • Safari
 • Edge
 • Opera

Tiesitkö?

Office 2010 -ohjelmien tuki päättyi 13. lokakuuta 2020. Tämä tarkoittaa, että ohjelmistolle ei ole enää saatavilla tietoturvapäivityksiä ja teknistä tukea.

Windows 7:n tuki päättyi 14. tammikuuta 2020. Tämä tarkoittaa, että käyttöjärjestelmälle ei ole enää saatavilla tietoturvapäivityksiä ja teknistä tukea.

Suosittelemme päivittämään tietokoneesi Windows 10 -käyttöjärjestelmään tai hankkimaan uuden tietokoneen, jossa on esiasennettuna Windows 10.

Myös nämä palvelut saat SS Datapalvelusta!

SS Datapalvelu


SS Datapalvelu

Temppuileeko tietokoneesi tai muu tietotekninen laite?
Toimita laite meille huoltoon, hoidamme sen kuntoon!
Lue lisää tästä


SS Datapalvelu

Loppuiko tulostimestasi väri?
Nouda/Tilaa SS Datapalvelun laajasta tulostustarvikkeiden valikoimasta uusi väri ja jatka työntekoasi! Meiltä saat myös muut toimistotarvikkeet!


SS Datapalvelu

Onko Internet-yhteytesi hidas tai mielestäsi liian kallis?
Ota yhteyttä SS Datapalveluun, rakennetaan sinulle toimiva kokonaisuus! Meidän kautta saat myös DNA-liittymät matkapuhelimeen, tablettiin ja tietokoneeseen.


SS Datapalvelu

Hups! Putosiko älylaitteesi ja näyttö hajosi tai sattuiko jokin muu vahinko?
Ei hätää! Tuo laitteesi SS Datapalveluun huoltoon, niin hoidamme sen toimintakuntoon! Lisätietoja näyttöjen saatavuudesta ja hinnoista löydät tuoteosastosta puhelimet ja tarvikkeet.